Säännöt ja yleiset ohjeet



Yleistä

Tarkoituksena on siis luoda henkilöhahmo, joka seikkailee Tylypahkan taikakoulussa, ja toki myös Tylyahossa vierailupäivinä (etusivulle päivitetään Tylyahon vierailupäivät) sekä Viistokujalla. Tylyahoon voi myös karata ostamalla ensin pilailupuodista kelmien kartan. Hahmon pystyt luomaan Oppilaaksi-osiossa täyttämällä lomakkeeseen tiedot, kuten hahmon nimi, luonne, ulkonäkö jne. Sekä Tylyahossa, että Viistokujalla voit tehdä ostoksia. Ostokset siirtyvät hahmosi omistukseen ja hahmon omalle sivulle makuusaleihin. Liittyessäsi oppilaaksi, saat 35 kaljuunaa, joista 8 menee taikasauvaan, joka sinun pitäisi ostaa pian liittymisen jälkeen Viistokujalta. Sieltä voit valita joko Ollivanderin tai yksityisen sauvanvalmistajan. Hahmosi kuuluu Tylypahkaan, kun ylläpitäjä on lisännyt hahmosi, ja siihen liittyvät tiedot oppilaiden osioon, joka löytyy makuusaleista, sen tuvan kohdalta, johon oppilaasi päätyi. Tylypahkan oppilaana kirjoitat tarinoita (vähintään yhden kuukaudessa) hänen elämästään Tylypahkassa. Jos kaipaat vinkkejä tai apua tarinankirjoittamiseen, tsekkaa tämän sivun alaosa. Sieltä löytyy runsasti neuvoja. Hahmosi voi myös osallistua oheistoimintaan, kuten kerhoihin ja lehtien toimitukseen. Kaikki harrastustoiminta löytyy täältä.

Kun olet liittynyt oppilaaksi, kirjoita ensimmäinen tarinasi Tarinavieraskirjaan kahden viikon kuluessa liittymisestäsi, muuten sinut saatetaan erottaa! Voit kuitenkin ilmoittaa siirtyväsi lomalle, jolloin sinun ei tarvitse murehtia tarinoiden kirjottamisesta.
Muista tarinoissa esiintyvien tavaroiden kohdalla: sinun pitää omistaa kyseinen tavara (esim. taikasauva, lemmikki, juoma) ennen kuin voit mainita siitä tarinassasi. (Poikkeuksena, esimerkiksi jos joku tarinan muu henkilö omistaa esimerkiksi kissan, tai hahmosi juo vaikkapa kermakaljat kavereidensa kanssa. Silloin sinun ei tietenkään tarvitse ostaa heille kyseisiä esineitä, ellet erikseen halua tarinassasi vaikka tarjot kaverillesi juotavaa yms.) Tarinoista saat tupapisteitä ja kaljuunoita. Kaljuunoilla voit ostaa Tylyahosta ja Viistokujalta uusia juttuja, sekä tupapisteillä kilpaillaan tupamestaruudesta. Paras voittakoon!
Tarinoissa voit mahdollisesti käyttää muita oppilaita, kunhan kysyt ensin luvan heidän omassa vieraskirjassaan. Eli siis mene Makuusalit-sivulle ja etsi sieltä hahmo, jota haluat käyttää. Paina hahmon nimeä ja pääset hahmon sivulle. Selaa alas ja kirjoita hahmon vieraskirjaan kysyäksesi lupaa.



Säännöt

- Ei kiroilua (tarinoissa sallittua, varoita kuitenkin rumasta kielenkäytöstä tekstin alussa), ei kiusaamista, asiattomia aiheita, rasismia tai sukupuolisyrjintää. On kuitenkin eri asia, kiusaako hahmosi toista hahmoa tarinoissa (se on sallittua).
- Tarinoissa saattaa olla väkivaltaisia kuvauksia, niiden kirjoittajan pitäisi varoittaa väkivaltaisesta sisällöstä tekstin alussa. Jos kuitenkin koet, että järkytyt helposti, kannattaa varmuuden vuoksi harkita oppilaaksi liittymistä.


Vinkkejä tarinan kirjoittamiseen

  • Kirjoita tarina minä- tai hän-muodossa. Voit vapaasti valita kumpaa käytät, esimerkiksi kannattaa valita se, joka tuntuu luonnollisemmalta tavalta.
Esimerkki hän-muodossa kirjoittamisesta: Lisa käveli porteista sisään ja tunsi olonsa innokkaaksi. Hän oli odottanut Tylypahkaan pääsemistä kuin kuuta nousevaa.

Esimerkki minä-muodossa kirjoittamisesta: Kävelin porteista sisään ja tunsin oloni innokkaaksi. Olin odottanut Tylypahkaan pääsemistä kuin kuuta nousevaa.


  • Yritä käyttää selkeitä kappalejakoja. Näin tekstisi on sujuvampaa ja miellyttävämpää luettavaa.
  • Saadaksesi eloa tekstiisi, pyri välillä sujauttamaan esimerkiksi hahmoasi kuvaavia adjektiiveja, yms. joukkoon. Tässä esimerkki:
Lisa juoksi pihalle pitkät, mustat hiukset hulmuten. Hän avasi postiluukun ja puristi kirjettä hennoissa käsissään.


  •  Käytä muutenkin osuvia adjektiiveja sopivan verran tekstissäsi. Ne helpottavat lukijaa kuvittelemaan tapahtumat ja ihmiset mielessään. 
  • Vuorosanat voit merkitä joko vuorosanaviivalla, lainausmerkeillä tai ranskalaisilla lainausmerkeillä. Esimerkit kaikista:
Vuorosanaviiva:
– Onko kello jo kahdeksan? Lisa kysyi ja hiveli etusormellaan leukaansa.
– Kyllä, ylikin oikeastaan, äiti vastasi tyynesti.

Lainausmerkit:
"Onko kello jo kahdeksan?" Lisa kysyi ja hiveli etusormellaan leukaansa. "Kyllä, ylikin oikeastaan", äiti vastasi tyynesti.

Ranskalaiset lainausmerkit:
»Onko kello jo kahdeksan?» Lisa kysyi ja hiveli etusormellaan leukaansa. »Kyllä, ylikin oikeastaan», äiti vastasi tyynesti.




Mikäli yleisissä ohjeissa, säännöissä tai vinkeissä oli jotakin epäselvää, kysy ihmeessä lisää, tarkennan ja selvennän mielelläni! 😃

Ei kommentteja: